עורך דין תעבורה T&N

עורך דין תעבורה

בדיקת ינשוף

בדיקת ינשוף, היא בדיקה המתבצעת אלפי פעמים במשך השנה, אלפי נהגים מבצעים את הבדיקה וחלקם עלולים לאבד את רישיון הנהיגה שלהם בעקבות בדיקה זאת. חלק מן הבדיקות הללו מבועות על ידי שוטרים בעזרת מכשיר מכויל, כנדרש מהם. אך למעשה יש מצבים שלא בוצעו כפי שצריך, למשל כמו בסביבה רוויה באלכוהול או שימוש לקוי של הבודק. דבר זה יכול לגרום לרבים להסתבך ולוותר על רישיון הנהיגה שלהם כאשר הם חפים מעברות תנועה.

מזה בדיקת ינשוף?

בדיקת ינשוף הינו מכשיר אלקטרוני שתפקידו לבדוק את ריכוז האלכוהול בגוף. הבדיקה מתבצעת על ידי נשיפה לתוך פיה וזמן קצר לאחר מכן המכשיר מצפצף ומקבל תוצאה של לליטר אוויר נשוף בשונה מבדיקת דם שנערכת ע"י גורם רפואי המוסמך לכך, והתוצאות אינן מידיות. 
לפני הבדיקה נאסר על הנבדק לשתות, לעשן או להקיא. במידה והבדיקה מתבצעת בסביבה מתאימה, וגם הנבדק במצב תקין והמפעיל של המכשיר מבין את הנחיות ההפעלה הברורות, כך ניתן יהיה ניתן להבטיח שהתוצאות יצאו אמינות. למרבה הצער, בעת בחינת הפעילות בשטח, מגלים כי בדיקת ינשוף תהיה במקרים רבים כזו שאיננה עומדת בסטנדרטים הללו. ריבוי אי דיוקים וחוסר מקצועיות מצידם של הבודקים יכול להוביל לאינסוף פסיקות לטובת המואשם בשל כיול שלא בוצע כראוי.

מה הוא למעשה כיול המכשיר?

לא בכל המקרים בית המשפט צפוי שלא לקבל את תוצאות הבדיקה, וזאת אם השוטר מדד את הנהג בסמוך לעצירה ולא המתין לפחות 15 דקות מרגע העצירה ועד המדידה, בדיקה זו לא תתקבל. אם התגלה כי עברו 24 שעות והמכשיר לא עבר כיול, ניתן לפסול את המדידה על אתר ולבקש מחיקת אישום ו/או זיכוי מהאישום.

כיצד נעשית הבדיקה כראוי?

על הנבדק לנשוף פעמיים בהפרש של דקה בין הנשיפה הראשונה לשנייה אל תוך פיית הינשוף. אחר כך הגלאי האופטי והכימי יבדקו את רמת הריכוז של האלכוהול באוויר שננשף על ידי הנבדק. מקרים חריגים, כמו הימצאות של אדי אלכוהול באוויר, עלולים להכשיל את תוצאות הבדיקה ולעתים אף להוביל להרשעה של הנבדק ולא תמיד בצדק.

האם מותר לעצור נהגים ולבצע בדיקה ללא חשד לשכרות?

לפי החוק למעשה שוטרי משטרת התנועה ראשים לעצור כל נהג/ת לצורך קיומה של בדיקת ינשוף. כאשר כל אדם המעוכב לצרכי הבדיקה נדרש להמתין כ-15 דקות במהלכן אסור לא לשתות, לאכול, לעשן, ללעוס מסטיק או להקיא.
בכל אותם מקרים בהם בדיקות הינשוף מעידות על רמת ריכוז אלכוהול מעל הריכוז המותר בחוק, שוטר התנועה ראשי לרשום דו”ח ובו פירוט העבירה ורמת ריכוז האלכוהול בגופו של הנהג/ת. שימוב לב, סירוב לבדיקת ינשוף ייחשב כהודאה בביצוע העבירה ולכן אנו ממליצים להימנע מלסרב לביצוע הבדיקה.

חשוב לציין שהגשת הדו”ח מהווה כתב אישום בגין עבירת נהיגה תחת השפעת אלכוהול ולפיכך השוטר ראשי גם לפסול את רישיון הנהיגה של הנבדק/ת ואף להחרים את רכבו לתקופה של עד 30 יום.
בדיקת ינשוף אלכוהול, מיושמת על ידי שוטרי משטרת התנועה מדי יום, כאשר עיקר הפעילות הינה באזורים הסמוכים למוקדי בילוי ליליים בהם קיימת סבירות גבוהה יותר לכך שתדרשו לעצור לצורך בדיקת ינשוף כמה מותר אלכוהול בגופכם.

כמה זמן מותר לשוטר לעקב את הנבדק?

לצורך הבדיקה מוסמך שוטר לעכב את הנבדק במקרה שמדובר בבדיקה שגרתית עד חצי שעה בלבד. מכאן, שנבדק שיראה כי עוכב, מהרגע שנעצר לבדיקה ועד הבדיקה עצמה, למעלה מחצי שעה יכול הדבר לשמש לטובתו. את משך הזמן של הבדיקה ניתן להוכיח על פי דו"ח העיכוב שבו מצוינת השעה המדויקת בה הנהג נעצר לבדיקה, גם בפלט הבדיקה עצמה מצוין שעת הבדיקה.

כמה אלכוהול הוא יותר מידי?

למעשה אין באמת כזה דבר ״יותר מידי״. מחקרים מראים כי השפעת האלכוהול על הגוף היא כמעט מיידית למרות שאיננו מרגישים זאת. לכן, כמויות האלכוהול המותרות לצריכה לפני נהיגה הן מינימליות ביותר.
עבור נהג רגיל הכמות המקסימלית המותרת היא 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף.
משמעות הדבר היא שניתן לצרוך חצי ליטר בירה (בערך) עבור אדם ממוצע (זו הערכה ואינה כמות מוחלטת).
הרבה משתנים המשפיעים על תוצאת בדיקת ינשוף כגון מין הנבדק, גיל, משקל, קצב חילוף חומרים, שימוש בתרופות, מזג האויר, סוג האלכוהול (אחוז הכוהל) וכמובן הכמות.
עבור נהגים המוגדרים אוכלוסייה מיוחדת הכמות המקסימלית המותרת היא 50 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף.

מה היא תוצאה טובה?

לנהג אין דרך מדויקת לדעת מהי כמות האלכוהול בגופו ולדעת בעצם מה יעזור לו לעבור את הבדיקה, ולכן ההמלצה הגורפת היא להימנע מצריכת אלכוהול בסמוך לנהיגה.
החוק קובע כי במידה ורף האלכוהול הנמדד בבדיקת ינשוף גבוה מהרף המותר בחוק, הנהג יוזמן להישפט על נהיגה בשכרות. עונש המינימום בעבירה זו הוא פסילת רישיון הנהיגה לשנתיים.

בנוסף לכך העונשים הנלווים הם: קנס כספי, פסילת רישיון הנהיגה על תנאי, קנס על תנאי ועוד. כאשר מדובר בנהג חדש או צעיר מתחת לגיל 24, המשטרה נוקטת ביד קשה ומחמירה יותר. בבתי המשפט נוהגים להחמיר בעונשים על עבירות של נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים, והסיכוי לצאת עם עונש מינימום, או פחות מכך, קטן בצורה ניכרת. ומה בנוגע לסירוב בדיקה? סירוב לביצוע בדיקת ינשוף זהה להודאה באישום של נהיגה בשכרות.

לסיכום

בדיקת ינשוף היא בדיקה לגילוי כמות האלכוהול בדם. למעשה למשטרת התנועה יש את הזכות והיכולת לעצור כל אחד שנראה לה חשוד ולבדוק אותו בבדיקת ינשוף. הבדיקה חייבת להיעשות לפחות כ-15 דקות מהרגע שהנהג נעצר. במשך הזמן הזה נאסר על הנהג לעשן, לשתות, לאכול, ללעוס מסטיק או להקיא.
בדיקה אמינה וכיול נכון של המכשיר יכולה למנוע מהנהג שלילת רישיון לא מוצדקת. שימו לב שהבדיקה נעשית תחת תנאים אלה.

בדיקת-ינשוף

אז מה היה לנו עד עכשיו?

דילוג לתוכן