עורך דין תעבורה T&N

עורך דין תעבורה

פסילה מנהלית

פסילה מנהלית בהתאם לסעיף 47 בפקודת התעבורה, היא מצב של פסילת רישיון הנהיגה. למעשה מי שרשאי לפסול את רישיון הנהיגה הוא קצין משטרה (מדרגת מפקח ומעלה) אשר מחוקק העניק לו את הסמכות לכך. לפי סוג עבירת תנועה שנהג ביצע או נחשד שביצע אותה. פסילה מנהלית מסורה לשיקול דעתו של הקצין כמעט מבלי יכולת מצד הנהג להתגונן.

מה היא פסילה מנהלית?

החוק בישראל נתן לקציני משטרה בדרגה בכירה את הסמכות לבצע פסילה מנהלית, זאת אומרת שבאפשרותם לשלול לנהג את הרישיון וזאת לפני שבכלל הורשע בעבירה ולא הוגש כתב אישום כנגדו. זמן הפסילה הזו היא פסילה בת 30, 60, או 90 ימים בהתחשב בנסיבות של המקרה.

  • פסילה מנהלית בת 30 יום: בוצעה עבירת תעבורה חמורה כגון נהיגה בשכרות או עקיפת רכב תוך חציית קו הפרדה לבן, רשאית המשטרה להורות על שלילת הרישיון של הנהג למשך 30 יום.
  • שלילת רישיון עד 60 יום: במקרה של תאונת דרכים, רשאי קצין המשטרה לשלול את רישיונו של הנהג לתקופה מקסימאלית של 60 יום.
  • פסילה עד 90 יום: הדרגה החמורה ביותר של פסילה מנהלית היא שלילה של עד 90 יום וזאת במקרה של תאונת דרכים קטלנית, אשר הביאה למותו של אדם.

פסילה מנהלית – לאיזו תקופה נשלל הרישיון?

למעשה התקופה הראשונית שבה יש שלילה היא תקופה של בת 30 ימים, היא ניתנת בגין עבירות תעבורה חמורות המנויות בפקודת התעבורה.

אלה עבירות בגין ניתן לפסול מנהלית לתקופה של 30 ימים:

  • אי מתן זכות קדימה (תן זכות קדימה ועצור) (תקנה 22).
  • נהג חדש ללא מלווה ונהג חדש המסיע נוסעים מעל המותר.
  • נהיגה ברכב תחת השפעת סמים או אלכוהול (תקנה 26(2).
  • נהיגת רכב, כשהרכב נמצא במצב העלול לסכן.
  • עקיפת רכב בדרך שאינה פנויה (תקנה 47(ד).
  • עקיפה מסוכנת תוך חציית קו הפרדה רצוף (תקנה 47(ה)(5).
  • מהירות – הזמנה לדין [מהירות העולה ביותר מ-30 קמ"ש מעל למהירות המרבית המותרת בדרך עירונית ולגבי מהירות העולה ביותר מ-40 קמ"ש מעל המהירות המרבית המותרת בדרך שאינה דרך עירונית ובדרך מהירה] (תקנה 54).
  • עבירות נהג חדש –ליווי (סעיף 12בפקודה)
  • אי עצירה לפני מפגש עם מסילת ברזל.
  • אי מתן זכות קדימה להולך רגל החוצה במעבר חצייה (בנסיבות מחמירות).
  • נהיגת רכב, כאשר המשקל הכולל של הרכב והמטען המובל בו עולים ב – 25% או יותר על המשקל הכולל המותר.
  • הובלת חומר מסוכן שלא כדין.

הליך השימוע לפני פסילה מנהלית

במקרים של פסילה מנהלית, מחויב קצין המשטרה לערוך שימוע טרם שלילת הרישיון. זאת אומרת שפסילה היא אינה אוטומטית וניתן לנהג הזדמנות להשמיע את טענתו כנגד זב. הנהג יכול להופיע בשימוע לבדו, אך מטבע הדברים כן מומלץ שילווה בעורך דין לתעבורה.
השיקולים שמנחים קצין משטרה בשימוע הוא של אדם המוזמן אל קצים משטרה, וכל קצין יבחר לעשות בשימוע לפי השיקולים שלו ומה הוא חושב שנכון לעשות. החלטותיו של הקצין לא נבדקות, ולרוב אין אף אחד שיבדוק את החלטת הקצין במידה והוא יחליט גם שלא לקחת את רישיון הנהיגה.

אומנם, אם קצין החליט לשלול את רישיון הנהיגה, הנהג כן יוכל לפנות אל בית המשפט בבקשה להחזיר את רישיונו.
במעמד בית המשפט יבחן האם החלטת הקצין הייתה מוצדקת, ובמידה ובית המשפט יחליט שהחלטתו של הקצין אינה מוצדקת מסיבה כלשהי, בית המשפט יחליט להחזיר לאותו אדם את רישיונו.

מה השיקולים של הקצין?

שיקולו של קצין בשימוע הן שיקולים כגון: עברו התעברותי של הנהג, חומרת העבירה אשר עבר, חומרת הרריות ותוקף הראשיות בגינן הנהג למעשה מואשם ועוד. כדאי לדעת שקצין משטרה גם יוכל להחליט לשלול את רישיונו של הנהג גם כאשר הראיות אינן באמת מצידות את העניין ולא באמת ברורות. במקרה כזה עדיף להיוועץ עם עורך דין לתעבורה שיוכל לתת עצות ולייצג נהג במצב כזה.

בדיקת כשירות נהיגה

כן חשוב לדעת כי פסילה מנהלית יכולה להיות במקרים מסוים כך שהנהג יידרש לעבור בדיקת כשירות לנהיגה. פירוש הדבר הוא כי הנהג יצטרך לעבור סדרה של בדיקות רפואיות, בסיומן יוחלט אם הוא רשאי להמשיך לנהוג או הוא אינו כשיר לנהיגה ורישיון הרכש שלו למעשה יישלל על ידי משרד הרישוי לפרק זמן מסוים.
הליך בדיקת כשירות נהיגה מתבצעת על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

מתי וכיצד תוגש בקשה לביטול פסילה מנהלית

נהג שרישיונו נפסל וגם מעוניין להגיש בקשה, רצוי שיפנה לעורך דין אשר יערוך בכוחות עצמו את הבקשה. הדיון בבקשה נחשב לדיון דחוף ובדרך כלל נקבעת תוך ימים ספורים לאחר הגשת בקשה.
שיקול בית המשפט בהחלטה בבקשה לביול הפסילה, היא שיקול שבית המשפט לוקח בחשבון הוא שיקול של מסוכנות. הנהג הפסול אמור לשכנע את בית המשפט שהוא אינו מסוכן לציבור ולכן הנהיגה שלו אינה מסוכנת לציבור.

מקובל שהשופט שדן בבקשת לביטול הפסילה מנהלית לא יהיה אותו שופט שידון בכתב האישום או בדו״ח, או בכתב אישום אחר. עם זה, יש מקרים חריגים בהם אותו שופט יוכל לדון בבקשה לביטול פסילה מנהלית.
בקשה נוספת לביטול פסילה מנהלית – רק במקרים נדירים, ניתן להגיש בקשה לעיון חוזר על החלטתו של בית המשפט. מקרים אלה הם נדירים ומתקיימים רק אם ישנן נסיבות חדשות שלא הובאו קודם לכם בפני בית המשפט לתעבורה במסגרת הדיון הראשוני שהיה.

לסיכום

פסילה מנהלית היא שלילית רישיון שניתנת על ידי קצין משטרה, מדרגת מפקח ומעלה, אשר ניתנת לתקופה של שלילה ל30, 60 ו-90 ימים בהתאם לנסיבות. ביטול העבירה בפני בית המשפט תהיה רק אם הנהג יוכיח שהוא אינו מסוכן לציבור.

פסילה מנהלית

אז מה היה לנו עד עכשיו?

דילוג לתוכן